top of page

משפצים וחוסכים

עודכן: 24 בינו׳ 2019

עונת השיפוצים החלה! לקראת החגים ועונת האביב, יש רצון להביא את הבית למראה חדש, מסודר יותר ושישמש אותנו בצורה הטובה ביותר בטווח הארוך. עלויות השיפוץ מושפעות מאנשי המקצוע שנעבוד מולם, מרמת השיפוץ ומהחומרים והמוצרים שנבחר. המון פעמים הרצון לבצע שיפוץ איכותי, משמעותי ולפי טעמנו פוגש את מחירי השוק ורעיונות גדולים הופכים לפשרה בכורח המציאות. ישנם פתרונות שחייבים לתת עליהם את הדגש בכל שיפוץ. בריאות דיירי הבית היא מעל הכל. למקום בו אנחנו ישנים ומבלים לפחות חצי משעות היום שלנו יש השפעה גדולה על הבריאות, התפקוד ואורחות החיים. כמו כן, פתרונות מסוימים בעת שיפוץ אמנם עלולים לגבות מחיר גבוה מזה שתוכנן מלכתחילה, אבל יכול לחסוך עלויות רבות לדייריו על-ידי הורדת עלויות חשמל ומים.



אם אתם מתכננים/מתכננות לשפץ את הבית בקרוב, הנה 10 פתרונות שניתן ליישם כבר בשיפוץ הקרוב, ושיכולים לחסוך כסף רב בצריכת האנרגיה הביתית, מהפחות זול למוזיל:


1. נורות- הפתרון הפשוט והמובן מאליו כשמדברים על אנרגיה כמעט ולא בא בחשבון כשחושבים על שיפוץ הבית. אין צורך להחליף את גוף התאורה (רק אם רוצים...) ונורות חסכוניות יכולות להיות גורם משמעותי בצריכת החשמל. שימו לב לסימון וט (W), זוהי רמת הנצילות. כלומר, כמה חשמל נדרש להדלקת הנורה. לומן (lm) הוא עוצמת האור. בהחלט ניתן היום למצוא בכל חנות חומרי בניין, "בנה ביתך" וכד' למצוא נורות שעוצמת האור שלהן גבוהה והנצילות שלהן נמוכה. הגיעו מראש לחנות עם מספר הנורות הנדרשות לכם וסוג האור הנדרש. במטבח ובחדרי עבודה/מחשב העדיפו עוצמת אור גבוהה יותר. בחדרי המגורים והשינה ניתן להשתמש בעוצמה פחותה שתעניק תחושת נעימות. כדי לבחור את גוון האור הביטו על סימון קלווין (K). בבית מומלץ בד"כ כ-4000 קלווין.

קנו נורה נוספת לכל סוג (לא נורה נוספת לכל בית נורה) כדי שלא תגיעו לערב החג עם נורה שרופה...

2. ניקוי המערכות- יש לכם מערכת מיזוג? ונטה? מנדף? זה הזמן לפתוח מסננים. בעוד שאת המזגנים הבודדים ויתר המערכות העצמיות (שאינן מחוברות למערכת נסתרת של צנרת ותעלות) ניתן לנקות לבד, לתעלות מיזוג האוויר, ולעתים גם לצנרת האינסטלציה, מומלץ לקרוא לניקוי אחת לשלוש שנים לערך. כמות האבק והרעלנים שמצטברת בתעלות מיזוג האוויר היא מפגע בריאותי לכל דבר, וכשאלו פוגשים את המערכת שמספקת לנו אוויר בבית- זוהי בהחלט סכנה בריאותית. גם את צנרת האינסטלציה מומלץ לנקות אחת למספר שנים, וזאת גם כדי להקפיד להזרים חומרים שיאריכו את אורך חיי הצנרת, וגם כדי למנוע את מצב הסתימות, ההצפות והנזקים במערכת. מומלץ להוסיף מערכת לצמצום הצטברות אבנית בראש המערכת כדי להאריך את חייה.

3. חומרים שאינם רעילים- כיוון שבכל מקרה תרכשו חומרים לטובת השיפוץ, הקפידו לדרוש מוצרים שאינם מכילים רעלים. הרבה פעמים יירשם שהחומרים "ירוקים" או עם מעט חומרים רעילים בלבד. גם מעט חומר מסרטן הוא אינו דבר שנרצה לעודד בצבע הקיר של חדר הילדים, נכון? חומרים רעילים (VOC) נמצאים בהמון סוגי צבע ודבקים, לכות למיניהן וציפויים, דשא סינטתי וחיפויים מלאכותיים אחרים כמו פרקט ושטיחים, ואף בטייח ובלוחות גבס. אם בכל זאת בחרתם במוצר מופחת חומרים רעילים (או רעילים, ללא המילה "מופחת"), השתדלו לאוורר את החלל ולייצר תחלופת אוויר. החומרים ממשיכים לנדף את הרעלים במשך שנים, אבל הכמות העיקרית תינדף בעת ביצוע השימוש. כמובן, תמיד להשתמש במסכה בעת צביעת והדבקה בחומרים מעין אלו.



4. מערכות שליטה ותוספות- אין הכוונה למערכות בית חכם, למרות שגם מערכת כזו היא חסכונית מאוד בצריכת האנרגיה בטווח הארוך. תארו לכם שנסעתם לחופשה ואינכם בבית, וגיליתם שיש נזילת מים בבית- מה תעדיפו, לבקש מהשכן שילך ויסגור את ברז המים כשהוא יכול, או ללחוץ על כפתור במכשיר הנייד ולדעת שהספקת המיד תחודש לפי דרישה שלכם? מערכת לבקרת צריכת המים יכולה להתריע על נזילות ואף לסגור את הברז הראשי במקרה של דרישה שלכם מרחוק. היא מודדת את הצריכה הקבועה ויודעת להתריע כשיש חריגה. מערכת לצמצום הצטברות אבנית על ראש מערכת המים תאריך את חיי הצנרת ואת הצורך בטיפולים של איש מקצוע. לעומת זאת, תרמוסטט לשליטה על חימום המים ואף על המזגן יכולים לקבוע זמני הפעלה וכיבוי קבועים, ולשלוט מרחוק. שליטה במכשירי החשמל שהם צורכי אנרגיה אדירים יכולה להביא לחסכון של עשרות אחוזים בחשבון החשמל.

5. גוונים- רלוונטי בעיקר לבעלי הבתים הפרטיים ששוקלים לצבוע את הבית מבחוץ. מכירים את התפיסה שבארץ מומלץ לנהוג ברכב בהיר, מפני שהכניסה אליו בקיץ היא מעט נסבלת יותר מאשר ברכב שחור? התפיסה הזו בהחלט מוכחת מדעית וההסבר לכך הוא שקרני השמש נבלעות בגוונים הכהים, לעומת החזרה של הקרניים בגוונים בהירים. בבתים רבים אין בידוד תרמי וכך השכבה החיצונית משפיעה על מעבר החום של קירות הבית ועל הטמפ' הפנימית. במידה ואתם מתכוננים לצבוע את קירות החוץ והגג, מומלץ לבחור בגוון בהיר ובחומרים שלא יספגו את הקרינה. למתקדמים- יש גם צבע תרמי שמהווה שכבת בידוד ומוריד משמעותית את השפעת הטמפ' החיצונית על פנים הבית. הסבר על החיסכון שבבידוד תרמי בהמשך.

6. ברזים ומקלחות- מרבית הברזים וראשי המקלחת כיום מגיעים עם רמת ספיקה מסוימת. אם אינכם מתכוונים להחליף ברז, מומלץ לכל הפחות לנקות את האבנית שהצטברה ולהוסיף חסכם. חסכמים איכותיים הם כאלו שלא תרגישו בשינוי בזרם אבל תרגישו שינוי בחשבון המים. הפתרון האיכותי יותר הוא כמובן החלפת ברזים, ראשי המקלחת ואפילו האסלות לכאלו שצורכים פחות מים. למשל, ברוב האסלות שהותקנו עד לפני עשור היו שתי כמויות המים להורדה 9 או 12 ליטר. ברבות השנים התגלה כי ניתן להוריד את המים גם בכמות של 3/6 ליטר. מה ששינו זה את צורת הזרמת המים ולחץ הספקת המים ממיכל ההדחה. אם אתם משפצים את המטבח ו/או השירותים והמקלחת- זוהי הזדמנות לחדש גם את צריכת המים שלכם באופן משמעותי.



7. אקוסטיקה- כמה פעמים שמעתי על השכן שלא ישן, ומשאיר גם אתכם ערים... אקוסטיקה היא מרכיב קריטי לבריאות הדיירים, ובעיקר בריאות הנפש. אקוסטיקה נועדה לצמצם לא רק הטרדות משכנים רועשים וכסאות נגררים מהדירה למעלה, אלא גם לוודא ששלוותכם לא תושפע מהסביבה החיצונית וממערכות שונות בבניין כמו אינסטלציה, מיזוג, ובבנייני מגורים גם מעליות, שוט אשפה וכן הלאה. ההשפעה האמיתית של אי טיפול באקוסטיקה היא לא רק יחסי שכנים פגומים, מדובר על סכנה בריאותית של ממש. טיפול אקוסטי כמעט שלא בא לידי ביטוי בתהליך תכנון של שיפוץ, כיוון שהרבה מערכות אקוסטיות נמצאות בתוך הקירות ומעבר לו ואינן נראות לעין, ולכן אנחנו פשוט נוטים לשכוח להתייחס לנושא. יחד עם זאת, יש הרבה פתרונות סופגי רעש שניתן ליישם גם בקלות, כמו וילונות ובדים אקוסטיים, חיפויי קיר אסטטיים העשויים מחומרים בולעי מעבר רעש, דלתות ומחיצות. הערכה אקוסטית יש לדרוש מאיש מקצוע מוסמך.

8. בידוד- לא משנה היכן הבית שלך, לא משנה אם הוא בבניין או עם גינה, לא משנה אם הוא מכיל זוג או שבט- הוא תמיד עשוי מקירות, רצפה וגג. כן משנה- מאלו חומרים מורכבות החזיתות הללו. מעטפת הבית היא אולי המרכיב העיקרי בצריכת אנרגיה. בידוד המבנה מצמצם את השפעת הטמפ' החיצונית ואת השימוש במערכות צורכות אנרגיה לטובת שמירה על טמפ' נוחה ולחות. ככל שפנים הבית יושפע פחות ממזג האוויר, כך יידרש פחות זמן לאקלום הבית. מזגן שעובד שעתיים ביום לעומת מזגן שפועל 6-8 שעות ביום זהו חיסכון משמעותי מאוד.

מומלץ ליישם הוספת בידוד תרמי בצד החיצוני של המעטפת, אולם בבנייני מגורים זה אפשרי רק אם השיפוץ הוא לכלל הבניין, ואז נדרש ליישם את הבידוד בפנים. בידוד פנימי דורש השקעה נוספת בבידוד גם של תקרות ורצפות ולכן נדרש להשיע בחומר שהוא מבודד ברמה גבוהה מחד, ותופס כמה שפחות שטח מאידך. ישנם מגוון של חומרי בידוד תרמי בשוק. ניתן להתייעץ עם יועץ תרמי לבחירת הפתרון המתאים ביותר לבית. היועץ יעשה חישוב לדירוג התרמי של הבית (בדומה למדבקת תו האנרגיה של מכשיר חשמלי) ויציע מספר חלופות אפשריות הרלוונטיות לסוג המבנה ולמיקומו.

9. חלונות- חלונות הם חלק בלתי נפרד ממעטפת המבנה. בידוד תרמי וחלונות ללא אטימה איכותית, מזכוכית בודדת וכד' מהווים זליגת אנרגיה. למעשה, הטמפ' שלא תצליח לחדור דרך שכבת הבידוד התרמי של הקיר תעבור דרך החלונות ו/או המסגרת שלהם. ניתן לוותר על הבידוד של חלונות בחדרי השירות והשירותים במידה ומיישמים בידוד תרמי בקירות שבין השטח הממוזג ובין החללים הללו, אבל יש להקפיד על חלונות וויטרינות. במידה ולא תכננתם החלפה של הזיגוג, ניתן להוסיף שכבת בידוד על הזכוכית לכל הפחות. היא לא תמנע לחלוטין את זליגת האנרגיה אבל תצמצם אותה, וגם את כניסתה של הקרינה הישירה הביתה.



10. חלק מהפתרונות המוצעים לעיל כלל לא דורשים שיפוץ אלא חשיבה מחדש על האופן בו אנחנו צורכים אנרגיה ומים בבית. אם המטרה היא לחסוך בכסף, בשיפוצים הדורשים שינוי חללים וארגון מחדש של הבית, מומלץ להיעזר באנשי מקצוע מוסמכים. התייעצו עם מעצבי פנים ועבדו עם קבלנים בעלי ניסיון. הגדלת השטח דורשת מומחיות של אדריכל או מהנדס בניין. אני בהחלט בעד DIY (עשה זאת בעצמך), אבל יש דברים שחבל להסתכן ולחסוך עליהם כמו בטיחות, בריאות וכסף. התוספת במחיר, שנשמעת יקרה בתחילת התהליך, יכולה לחסוך לכם אחוזים ניכרים מהזמן, האנרגיה והכסף שתשקיעו לעומת תכנון וביצוע של שיפוץ שתעשו בכוחות עצמכם.



בסופו של שיפוץ, בין אם שדרוג חדר ובין אם שיפוץ כללי ותוספות בנייה, וודאו שאתם מתאימים את המקום לצרכים שלכם ולכלל בני הבית או המשרד. אנשי המקצוע ודאי יוכלו לכוון אתכם לחשוב קדימה על השימושים העתידיים, אבל רק אתם באמת יודעים מה יגרום לכם להרגיש בנוח, שישמש אתכם בצורה הטובה והאיכותית ביותר ולאורך זמן. חשוב שמי שתעבדו מולו יהיה מישהו שאתם מרגישים שנותן לכם את השירות הטוב ביותר, ושתהיו מסוגלים לכוון אותו מה הצרכים והחלומות שלכם. בהצלחה!

46 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Opmerkingen


bottom of page